Tervetuloa Lehtiniemen kalastuskunnan etusivulle!

 

Pasi Revonmäen tyylikkäät ilmakuvat kalastuskunnan kalavesistä:

Tässä lähes kaikki vesialueet, katso VIDEO

Kalastuskunnan laavu Haapanankannassa, katso VIDEO

Pilkkivesiäkin piisaa, katso VIDEO

---------------------------------------------------------------------------

 

KALASTUSKUNNAN VUOSIKOKOUS 6.6.2020

Valtioneuvosto päätti, että yli 10 hengen kokoontumisia voidaan järjestää kesäkuun alusta alkaen. Tästä johtuen aiemmin koronarajoitusten vuoksi peruttu Lehtiniemen kalastuskunnan vuosikokous pidetään 6.6. klo 11.00 Polar Lights Tourin tiloissa osoitteessa Morottajantie 79 (Lehtiniemen entisellä koululla).


Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja päätetään lisäksi veneenlaskupaikan rakentamisesta.

Kokoukseen tultaessa on noudatettava hyvää käsihygieniaa ja pidettävä riittävät turvavälit.

Välittömästi kalastuskunnan kokouksen jälkeen pidetään jakokunnan vuosikokous, jossa käsitellään 9§ mukaiset asiat.

Kokousten pöytäkirjoihin voi myöhemmin tutustua ottamalla yhteyttä esimieheen, puh 0500 279 080.

                                                          JOHTOKUNNAT

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

suolijärvi_9.JPG

 

Suolijärvi alarajalle - Luksua kiinni

 

Yli-Suolijärven vedenpinta hipoo pohjalukemia. PVO Vesivoima on laskenut altaan lähelle luvan mukaista alarajaa, mikä on 242,60 metriä merenpinnasta. Ajankohdan keskimääräinen vedenkorkeus aiempina vuosina (243,00) alitettiin 20. huhtikuuta. Lue lisää TIEDOTTEISTA.

Seuraa tästä Ylä-Suolijärven vedenkorkeuden muutoksia:

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

suolijärviraine.jpg

Tällä mittauspisteellä oli lunta 85 senttiä. Kuva: Raine Revonmäki.

 

Yli-Suolijärvelle avattiin lumilinja

 

PVO Vesivoima ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ovat avanneet uuden virallisen lumenmittauslinjan Lehtiniemeen Yli-Suolijärven valuma-alueelle.

Neljä kilometriä pitkä mittauslinja sijaitsee Särkelän Palokannaksella lähellä Riavaaraa. Paikan määritteli hydrologisilla perusteilla ELY-keskus.

Mittauksia lumilinjalla tekee Raine Revonmäki. ELY-keskus koulutti Rainen tehtävään maaliskuussa ja luovutti tarvittavat välineet. Mittauksessa tarvitaan esimerkiksi ominaispainopuntari ja vaaka.

- Mittaan linjalta lumen painon kahdeksasta eri pisteestä ja niistä kohdista saadaan lumen vesiarvo. Lumen syvyys mitataan reitiltä 80 kertaa erilaisista maastonkohdista. Jokaisessa kohdassa mittatikku isketään maahan kolme kertaa ja niiden keskiarvo valitaan. Tikkua pitää siis naputella maahan kaikkiaan 240 kertaa, Raine tarkentaa.

Raine hiihtää reitin metsäsuksilla, vaikka joitakin osuuksia voisi ajaa myös moottorikelkalla.

- Tuisku tarttuu helposti kelkan jälkeen eikä se silloin kinostu luonnollisesti. Pitäisi kahlata jäljeltä sivummalle. Parempi on hiihtää reitti metsäsuksilla päästä päähän.

- Kyllä se on päivän savotta, kun illalla vielä kirjaan tiedot tietokoneelle ja lähetän tulokset ELY-keskukselle, PVO Vesivoimalle ja Hydrodatalle.

Mittaus tehdään valtakunnallisesti aina kuukauden 16. päivä kaikilla mittauspisteillä ympäri maata.

- Maanantaina 4. toukokuuta tilasin vielä ylimääräisen mittauksen, koska haluamme ajantasaista tietoa lumitilanteesta ja vesiarvoista säännöstelyä varten, PVO Vesivoiman ympäristöpäällikkö Aaro Horsma kertoo.

Raine kiinnostui tehtävästä heti kun häntä siihen kysyttiin.

- Kaikki erikoinen kiinnostaa. Joka kevät on tullut käytyä vesipintoja kurkkimassa tuossa Kuivassalmessa, ja nyt siihen saa aivan uuden ulottuvuuden, Raine perustelee.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

                    TÄRKEÄ TIEDOTE

 

            UUDET KALASTUSLUVAT VUODELLE 2020

 

Lehtiniemen kalastuskunta luopuu perinteisistä muovisista pyydysmerkeistä vuodesta 2020 alkaen. Vastaavan päätöksen on tehnyt esimerkiksi Metsähallitus.

Tärkeintä on huomata, että kun pyydysmerkkejä ei enää luvan oston yhteydessä jaeta, jokaisessa PYYDYKSESSÄ on oltava kalastajan YHTEYSTIEDOT. Niiden perusteella kalastuksenvalvojat selvittävät onko kalastuskunnan lupa ostettu ja voimassa. Viehekalastuksessa luvat on oltava kalastettaessa aina mukana kuten tähänkin saakka.

Jos pyydyksessä ei ole yhteystietoja, kalastuksenvalvojalla on oikeus takavarikoida pyydys.

Tässä keskeiset ohjeet uuteen lupajärjestelmään:

1. Valitse viereisen alasivun ”Kalastusluvat” luettelosta lupa / luvat, jotka lunastat.
2. Maksa lupa / luvat verkkopankissa kalastuskunnan tilille FI48 5359 0150 1233 19.
3. Merkitse viitetietoon: nimi, yhteystiedot, ostetut luvat, osakkailta tilan nimi ja rek nro.
4. Tulosta itsellesi kuitti ja pidä mukana kalastettaessa.
5. Merkitse vesillä kaikkiin pyydyksiin omat yhteystiedot.
6. Muista valtion kalastonhoitomaksu.

Lupahinnat säilyvät ennallaan. Luvat ovat voimassa vuoden kerrallaan. Kalastuskunta luopuu aiemmin käytössä olleesta kolmen vuoden lupajaksosta. Uudesta mallista kerätään kokemuksia yksi vuosi ja muutoksia tehdään tarpeen mukaan.

Uusi malli tulee voimaan kalastuskunnan johtokunnan päätöksellä, jota vuosikokous ei ole vahvistanut koronapandemian estettyä kokouksen järjestämisen.

Luvat voi ostaa kalastuskunnan verkkosivujen lisäksi myös Posion SEO-asemalta (15.4.2020 alkaen). Pitkään Lehtiniemessä lupia myynyt Väinö Laine on lopettanut lupien myynnin.

Esimerkkejä luvista ja pyydysyksiköistä:

Osakkaat: 1py, 2 euroa
- yksi verkko, 30 m pitkä / 3 m korkea = 1py = 2 euroa
- 8 verkkoa, 30 m / 3 m = 8py = 16 euroa
- pitemmille ja korkeammille verkoille on lunastettava lisäyksiköitä ohjeen mukaan

Ei-osakkaat: 1py, 4 euroa
- yksi verkko, 30 m / 3 m = 1py = 4 euroa
- 8 verkkoa, 30 m / 3 m = 8py = 32 euroa

 

askon_hauki.jpg

Matkalla puntariin. Kuva: Urpo Ranta-Ylitalo.

 

Kalakisa kiristyy ja puntarit punaisella

 

Lehtiniemen kalastuskunnan kalakisa järjestetään aina vuosikokousten välisenä aikana. Nyt kun vuosikokous jouduttiiin siirtämään koronarajoitusten vuoksi, kisa jatkuu kunnes kokous voidaan pitää ja palkinnot jakaa. Kilpailusarjat ovat hauki, taimen ja siika. Lisäksi arvotaan yksi palkintoverkko kaikkien osallistujien kesken. Kilpailuun on tullut selvästi aiempia vuosia enemmän kaloja. Jatketaan samaan malliin!

 

pilkki1.JPG

 

Kevätpilkilläkin pitää noudattaa ohjeita


Elämme historiallisia aikoja. Korona muutti useimpien kalastajien kevään ja kesän suunnitelmia. Niihin on nyt vain sopeuduttava.

Moni viettää aikaa kesämökeillä ja kalastelee lähivesillä. Paikallisille se on toistaiseksi sallittua, mutta matkan päästä siihen tulee rajoituksia. Puhtaasta luonnosta nauttiminen lienee se, josta kuitenkin viimeiseksi tingitään.

Kalastuskunnan vuosikokous jouduttiin siirtämään koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Uusi ajankohta ei ole tätä kirjoitettaessa tiedossa. Se voi mennä pitkälle kesään.

Mutta kireitä siimoja niille, jotka kevätkeleistä voivat pilkkijäillä nauttia. Muistakaa turvavälit pilkilläkin.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IMG_20200315_142229.jpg

Terveisiä Liittoselältä. Osallistumme kalakisaan. Kuva: Raine Revonmäki.

 

 

VUOSIKOKOUS SIIRTYY

 

Valtioneuvoston 16.3.2020 tekemien linjausten johdosta

Lehtiniemen kalastuskunnan osakkaiden vuosikokous siirtyy

pidettäväksi myöhemmin keväällä. Myös jakokunnan kokous

siirtyy samasta syystä.Hallitus linjasi, että yli 10 henkilön

kokoontumisista tulisi luopua. Kokouksen uudesta ajankohdasta

ilmoitetaan näillä sivuilla myöhemmin.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vesiarvot korkealla - kevät vielä arvoitus

 

Lunta on Suolijärvellä nyt paljon. Myös lumen vesiarvot ovat korkealla, mutta kevään sulamisvesien määrän ennustaminen on vielä vaikeaa.

-  Ollaan vuodenaikaan nähden keskimääräisen vedenpinnan yläpuolella. Kevätkuopan syvyys riippuu Suomen ympäristökeskuksen tulovirtaamaennusteista. Tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida tarkemmin kevätkuopan tasoa, luonnehtii ympäristöpäällikkö Aaro Horsma PVO Vesivoimasta.

https://posio.eu/lehtiniemi/images/kalastuskunta/Yli-Suolijarven_saannostelysta.pdf

Koillissanomien haastattelussa Horsma muistutti, että kevättulvan korkeus riippuu sulamisajankohdan säätilasta. Jos silloin on sateista, tulvat voivat olla suuria.

- Jos on sateetonta, aurinko paistaa ja lehdet kasvaa puihin, voi tulva hyytyä pieneksikin, kuten kävi keväällä 2018, Horsma huomautti.

Suolijärven vedenkorkeus oli tammikuun lopussa vajaan puoli metriä ylempänä kuin 30 vuoden keskiarvo. Vuosien 1960-2019 ajalla ollaan vaihteluvälin ylärajalla.

Seuraa tästä Ylä-Suolijärven vedenkorkeuden muutoksia:

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

 

 

Ahmaselälle avattiin jäärata

 

Ahmaselälle on avattu jääharjoittelurata. Tarkempi paikka on Kuivassalmessa Varrassaaren vieressä. Asiasta on sovittu kalastuskunnan kanssa.

- Rata on tarkoitettu ajotaitojen hiomiseen paikallisille nuorille, kertoo Raine Revonmäki, yksi ratahankkeen neljästä vastuuhenkilöistä.

Vajaan kilometrin mittainen rata on merkitty aurausviitoilla muiden jäällä liikkujien varoittamiseksi. Ajoneuvojen säilytys jäällä on kielletty. Mahdollisiin moottori- ja voimansiirtovaurioihin varaudutaan imetysturpeella.

Radalla ei ajeta, jos lähialueen mökeillä on asukkaita. Radan huolto kuitenkin tehdään, kun sitä tarvitaan ja olosuhteet ovat suotuisat.

Jääharjoittelurata on suljettu ulkopuolisilta. Jos ajamiseen on kiinnostusta, asiasta ja hoitokustannuksista on sovittava Raine Revonmäen kanssa, puh 045 630 7970.

 

Merkitse pyydykset myös talvella

 

Seisovat pyydykset on merkittävä myös jäiden aikana, ei pelkästään kesävesillä. Verkko- ja rysäavannot voivat olla vaarallisia pyydyksistä tietämättömille liikkujille.

Ehkä vieläkin vaarallisempia ovat avantojen viereen kerääntyneet jääröykkiöt, jotka lumen alle jäädessään ovat täysin yllättäviä esimerkiksi kelkkailijoille.

Talvellakin pyydyksistä pitää tietenkin löytyä myös Lehtiniemen osakaskunnan yksikkömerkit sekä kalastajan yhteystiedot.

Lupakausi on päättynyt vuoden 2019 lopussa, mutta aiemman käytännön mukaisesti talvipyynti sallitaan päättyneen kauden yksiköillä kevääseen ja seuraavaan vuosikokoukseen saakka.

Tsekkaa oikea merkintätapa oheisesta linkistä:

https://ahven.net/p/merkitse-pyydyksesi-oikein/

 suolijärvi8.JPG

 

Kalavuoteen 2020 hyvillä mielin

 

Vuosi 2019 oli Lehtiniemen kalastuskunnan vesillä Ylä-Suolijärvellä hyvä, paikoin suorastaan erinomainen. Monet kalastajat raportoivat hyvistä saaliista pitkin vuotta. Erityisesti loppukesä ja syksy olivat onnistuneita.

Muikkua, taimenia, kirjolohia ja ilahduttavasti myös siikaa tarttui monen pyydyksiin. Haukikanta on alueella edelleen vahva. Ahvenet ovat havaintojen mukaan myös pulskistuneet. Aivan mahtavia uutisia kaikki.

Vuosi 2020 tuo Lehtiniemen vesille uuden lupakauden, jonka pituudesta, hinnoista ja sisällöstä päätetään kevään vuosikokouksessa. Ajankohta ilmoitetaan näillä sivuilla hyvissä ajoin.

Uusi Suolijärven kalatalousalue on aloittanut toimintansa ja vuoden 2020 selvästi tärkein tehtävä tulee olemaan käyttö- ja hoitosuunnitelman laatiminen. Se on työn alla ja siitäkin lisää tietoa vuosikokouksessa ja muutenkin näillä sivuilla kevään aikana.

Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille kalastuskunnan osakkaille, hallinnon toimijoille, vapaaehtoisille ja luvanostajille. Onnea Uuteen Vuoteen kaikille meille.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Saaliista enää kolmannes verkoilla

 

Vapaa-ajankalastajat pyydystivät verkoilla vajaan kolmanneksen saaliistaan vuonna 2018, kun vielä vuonna 2000 osuus oli puolet. Asiaa on tutkinut Luonnonvarakeskus. Tsekkaa tarkemmin Tiedotteista.

suolijärvi4.JPG

Verkkojata alkaa olla harvinainen näky, varsinkin keskitalvella.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hätäisimmät ehtivät jo verkkojäille

Petteri Rahkolan talviverkkokausi alkoi komeasti 62 senttisellä ja 3,4 kilon painoisella taimenella. Rasvaeväleikattu kala on muutaman vuoden takainen istukas. Pyydys oli 55 millin verkko. Jäätä oli Petterin mittausten mukaan seitsemän senttiä.

rahkola.jpg-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suolijärven KHS liikkeelle


Suolijärven kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelman (KHS) laadinta on käynnistynyt. Työ pantiin liikkeelle Posiolla järjestetyssä yleisölle avoimessa suunnittelutilaisuudessa. Lue aiheesta tarkemmin Tiedotteista.

 

kalatalousalue.JPG

Paavo Mursu (oik), Rainer Ruokamo, Juhani Veijonaho, Kari Sarajärvi ja Jouko Karjalainen (selin) pohtimassa Suolijärven tulevaisuutta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hyvästi sulavesi, se on menoa nyt!

 

suolijärvi3.JPG

 

PVO remontoi Jumiskon voimalan


Pohjolan Voima aikoo kunnostaa Jumiskon vesivoimalaitoksen keväällä ja kesällä 2021. Vesistöjen vedenkorkeuteen remontti ei vaikuta, yhtiö lupaa uutiskirjeessään.

Peruskunnostuksessa uusitaan 1950-luvulta peräisin oleva voimalaitoksen turbiini sekä käyttöikänsä päähän tulleet sähkö- ja automaatiojärjestelmät. Lisäksi huolletaan voimalaitoksen generaattori, yhtiö kertoo.

Investointi lisää Jumiskon voimalaitoksen kykyä tuottaa säätövoimaa, jota tarvitaan sään mukaan vaihtelevan tuuli- ja aurinkovoiman kumppaniksi. Ajanmukaiset laitteistot myös lisäävät voimalaitoksen energiatehokkuutta.

- Investoinnissa korvaamme alkuperäisen, vuonna 1982 kunnostetun juoksupyörän kokonaan uudella turbiinilla. Moderni tekniikka lisää voimalaitoksen tehoa noin 1,5 megawattia ja sähkön tuotantoa noin 6 gigawattituntia vuodessa. Samalla turbiinin hyötysuhde paranee ja energiatehokkuus lisääntyy, toteaa PVO-Vesivoiman kehityspäällikkö Juha Kähkölä uutiskirjeessä.

Uusinta teknologiaa olevat sähkö- ja automaatiojärjestelmät turvaavat voimalaitoksen tuotanto- ja säätökykyä seuraavat 15 - 20 vuotta.

Tunneleiden suuaukot puhdistetaan

Peruskunnostuksen yhteydessä korjataan ja huolletaan myös Jumiskon järvialueilla olevien säännöstelypatojen betonirakenteita ja puhdistetaan kiviaineksesta tavallisesti veden alla olevien, voimalaitokseen johtavien tunneleiden suuaukot.

- Jumiskon voimalaitoksen käytössä alueen vesistön virkistyskäytön huomioon ottaminen on tärkeää. Tavoitteena on, että peruskunnostus ei vaikuta järvien normaaleihin vedenkorkeuksiin, yhtiö lupaa.

Jumiskon vesivoimalaitoksen omistaa Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Vesivoima Oy.

Vuonna 2018 Suolijärven vedenkorkeus oli poikkeuksellisen alhaalla. Voimayhtiö vakuuttaa nyt, että Jumiskon remontti ei vaikuta korkeuksiin vuonna 2021.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Pohjasiiat polskivat Suolijärvessä


Lehtiniemen kalastuskunnan tämän vuoden velvoiteistutukset on saatu päätökseen. Viimeisessä erässä istutettiin yli 28 000 pohjasiikaa Yli-Suolijärveen. Siianpoikaset olivat keskimäärin 11,2 senttisiä.

Siiat istutettiin Kenttäselkään, Ahmaselkään, Liittoselkään ja Autioselkään.

- Kaikki lähtivät hyvin uimaan, kertoo kalat vastaanottanut Arto Kylmäniemi.

Kirjolohet ja taimenet istutettiin jo kesäkuussa. Järvitaimenet istutettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran pitkään aikaan alkukesästä. Samalla siirryttiin 4-vuotiaista poikasista 2-vuotiaisiin.